A recap of our first meetup

Afgelopen donderdag hebben wij onze eerste meet-up georganiseerd om de Kubernetes community in het oosten van ons land te boosten. Deze meet-up stond in het teken van kennisdelen en connecties maken. Of je nu een doorgewinterde Kubernetes Engineer bent, overweegt om met Kubernetes aan de slag te gaan of de techniek gewoon heel interessant vindt, bij ons was je welkom. Het was duidelijk dat deze avond in de smaak viel, want bijna 60 mensen waren aanwezig!

Sharon Wevers

Office Manager & HR Coördinator

De locatie en sfeer

De binnenstad van Almelo vormde het perfecte decor voor onze meet-up. We hadden voor deze meet-up een mooie, sfeervolle ruimte gereserveerd. De avond begon met een informeel ontvangst waarbij iedereen kon genieten van een heerlijke warme hap en een drankje. Het was de ideale setting om in de juiste stemming te komen voor een avond vol inspiratie en uitwisseling van ideeën.

Inspirerende presentaties

Onze CTO, Sven Mollinga, trapte het technische gedeelte van de avond af met een boeiende presentatie over het opzetten van OpenTelemetry tracing op een Kubernetes omgeving met het gebruik van OpenSearch.

Na een korte introductie in Observability zijn we dieper ingegaan op OpenTelemetry. Hierbij werd besproken welke problemen er in het huidige Observability landschap aanwezig zijn en hoe OpenTelemetry deze kan oplossen. Van de drie Observability Pillers hebben wij ons verdiept in Tracing. Hier heb je de mogelijkheid om dit handmatig te instrumenteren of het automatisch te laten doen.

Na het geven van de presentatie was het natuurlijk tijd voor een live demo. Hierbij werd er op een Kubernetes omgeving een volledig werkende tracing omgeving laten zien: van het ophalen van informatie uit de applicaties tot het opslaan en verwerken ervan in OpenSearch. Al met al is dit een mooi voorbeeld van hoe dit kan worden opgezet.

Na de eerste presentatie was het tijd voor een pauze. Onder het genot van nog meer smakelijke hapjes en drankjes ontstonden er mooie gesprekken in de zaal.

De tweede presentatie

De tweede presentatie werd gehouden door gastspreker: Arnold van Wijnbergen. Zijn presentatie ging over het creëren van een SIEM met OpenSearch. Geïnspireerd door de Opster Opensearch-k8s-Operator - OpenSearch Security Analytics - OpenSearch Data Prepper en Fluent-Bit had hij een demonstratieopstelling gemaakt voor het implementeren van OpenSearch op een Google Cloud GKE-cluster.

Het beveiligen van platforms zoals Kubernetes kan uitdagend zijn. Gelukkig zijn er tools om inzicht te krijgen in potentiële beveiligingsdreigingen. Maak kennis met de wereld van Security Information Event Monitoring (SIEM) en ontdek hoe je van OpenSearch je favoriete oplossing voor Security Analytics kunt maken. Je raakt vertrouwd met de technologie en concepten achter dit krachtige platform.

De presentatie omvatte een praktische demonstratie om een idee te krijgen van de geleverde functionaliteit. Hieronder staat de voorbeeldopstelling.

Netwerken en samenwerken

Na de presentaties was er voldoende gelegenheid om na te borrelen en te netwerken. Het was echt gaaf om te zien hoe mensen met uiteenlopende achtergronden en ervaringen met elkaar in contact kwamen en één gemeenschappelijke passie deelden: technologie. Bij vertrek mocht iedereen nog een uniek Shock Media – Kubernetes t-shirt nemen.

Tot slot

Onze eerste Kubernetes meet-up was een groot succes! We zijn van plan om vaker technische meet-ups te organiseren. Wil jij er de volgende keer bij zijn? Wordt dan lid van onze meet-up pagina https://www.meetup.com/shock-media-meetups/. We hopen je bij onze volgende meet-up te zien!

Beide presentaties zijn openbaar gemaakt zodat jij deze in alle rust kan doorlezen:

  • De eerste presentatie (gegeven door Sven Mollinga) vind je hier
  • De tweede presentatie (gegeven door Arnold van Wijnbergen) vind je hier

Hulp nodig, vragen of opmerkingen?

+31 (0) 546 - 714360

Meer actueel

Shock Media Digital Agency Partnerdag 2024

Vorige week donderdag was het dan eindelijk zover; de Shock Media Digital Agency Partnerdag! Met meer dan 40 aanwezige partners hebben we de dag gevuld met leuke activiteiten. Op het programma stond een rondleiding door het datacenter en presentaties over Shock Media, ons Managed App Platform en het partnerprogramma.

Kubernetes meetup #2

Na het succes van onze vorige meetup was het afgelopen week weer tijd om samen te komen en de Kubernetes-community in het oosten van het land verder te versterken. Ook deze keer stond onze bijeenkomst in het teken van kennisdeling. Wederom openden we onze deuren voor iedereen die interesse heeft in Kubernetes!

Maak kennis met... Bouke!

Of je nu een potje darts wil spelen, je voetbalvaardigheden wil testen in speedsoccer of samen wil proosten tijdens de vrijdagmiddagborrel: deze vrolijke salestopper is altijd van de partij. Grote kans dat je hem via een van onze kanalen al wel eens hebt gesproken. In deze blog stel ik jullie graag voor aan: Bouke!