ARPANET
Het ARPANET project begon in 1969 en was bedoeld voor universiteiten om eenvoudig elkaars werk te kunnen bekijken en gebruiken terwijl deze zich niet in elkaars netwerk bevonden. Aan het einde van datzelfde jaar was dit gelukt en bestond ARPANET uit vier hosts welke met elkaar konden communiceren. In 1974 werd het Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP) ontwikkeld waarmee een standaard werd gecreëerd die verbinding tussen vele soorten netwerken mogelijk moest maken. In 1983 werd dit de standaard voor ARPANET. In de opvolgende jaren groeide het aantal aangesloten computers en werden ook andere netwerken welke in die jaren waren ontstaan op elkaar aangesloten. Het internet was geboren.
Internet Protocol
In de opvolgende jaren, nadat TCP/IP de standaard werd, groeit het aantal gebruikers aanzienlijk en in 1986 krijgt ook Nederland de eerste internet verbinding. Het Internet Protocol geeft iedere host die is aangesloten op een netwerk een uniek adres (IP-adres). Met het ontwikkelde Internet Protocol (IPv4) zijn er ruim 4 miljard beschikbare adressen voor alle op het internet aangesloten hosts. Iets wat in die tijd een gigantische hoeveelheid leek.
In 1990 ontstaat het World Wide Web (WWW), is het aantal aangesloten hosts gestegen naar 300.000 en houdt ARPANET op met bestaan. Gezien de snelheid waarmee het internet in die jaren is gegroeid begint men in te zien dat het aantal unieke adressen dat beschikbaar is, op gaat raken.
Ontwikkeling IPv6
In 1993 werd er een “taskforce” opgericht welke een oplossing moest bedenken voor het aankomende probleem. De taskforce bestond uit technische experts van verschillende toonaangevende organisaties waaronder Microsoft, Cisco, CERN, Novell en Xerox. In 1998, werd IPv6 officieel als standaard vastgelegd.