Van ARPA naar IPv6

In 1957, als reactie op het lanceren van de Spoetnik I door de Sovjet-Unie, werd in de Verenigde Staten de Advanced Research Projects Agency (ARPA) opgericht (tegenwoordig DARPA). Het doel van ARPA was het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor het leger. Tijdens veel van deze projecten werd samengewerkt met universiteiten verspreid over de Verenigde Staten. Een van de projecten was ARPANET.

Shock Media

Auteur

ARPANET

Het ARPANET project begon in 1969 en was bedoeld voor universiteiten om eenvoudig elkaars werk te kunnen bekijken en gebruiken terwijl deze zich niet in elkaars netwerk bevonden. Aan het einde van datzelfde jaar was dit gelukt en bestond ARPANET uit vier hosts welke met elkaar konden communiceren. In 1974 werd het Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP) ontwikkeld waarmee een standaard werd gecreëerd die verbinding tussen vele soorten netwerken mogelijk moest maken. In 1983 werd dit de standaard voor ARPANET. In de opvolgende jaren groeide het aantal aangesloten computers en werden ook andere netwerken welke in die jaren waren ontstaan op elkaar aangesloten. Het internet was geboren.

Internet Protocol

In de opvolgende jaren, nadat TCP/IP de standaard werd, groeit het aantal gebruikers aanzienlijk en in 1986 krijgt ook Nederland de eerste internet verbinding. Het Internet Protocol geeft iedere host die is aangesloten op een netwerk een uniek adres (IP-adres). Met het ontwikkelde Internet Protocol (IPv4) zijn er ruim 4 miljard beschikbare adressen voor alle op het internet aangesloten hosts. Iets wat in die tijd een gigantische hoeveelheid leek.

In 1990 ontstaat het World Wide Web (WWW), is het aantal aangesloten hosts gestegen naar 300.000 en houdt ARPANET op met bestaan. Gezien de snelheid waarmee het internet in die jaren is gegroeid begint men in te zien dat het aantal unieke adressen dat beschikbaar is, op gaat raken.

Ontwikkeling IPv6

In 1993 werd er een “taskforce” opgericht welke een oplossing moest bedenken voor het aankomende probleem. De taskforce bestond uit technische experts van verschillende toonaangevende organisaties waaronder Microsoft, Cisco, CERN, Novell en Xerox. In 1998, werd IPv6 officieel als standaard vastgelegd.

Hulp nodig, vragen of opmerkingen?

+31 (0) 546 - 714360

Meer actueel

De Shock Media LAN-party!

Afgelopen vrijdag was het weer zover: de Shock Media LAN-party De personeelsvereniging van Shock is altijd in voor het organiseren van een feestje. Een LAN-party is zonder twijfel het ultieme feestje voor IT’ers. En een feestje dat was het zeker! Zoals altijd waren er 3 competities waarin gestreden werd voor die felbegeerde wisselbekers!

A recap of our first meetup

Afgelopen donderdag hebben wij onze eerste meet-up georganiseerd om de Kubernetes community in het oosten van ons land te boosten. Deze meet-up stond in het teken van kennisdelen en connecties maken. Of je nu een doorgewinterde Kubernetes Engineer bent, overweegt om met Kubernetes aan de slag te gaan of de techniek gewoon heel interessant vindt, bij ons was je welkom.

Shock Media voor de 11e keer op rij FD Gazelle winnaar

Vandaag is bekend geworden dat Shock Media voor de 11e maal winnaar is van de FD Gazelle in de categorie middelgrote bedrijven, de prestigieuze prijs van het Financiële Dagblad voor de snelst groeiende bedrijven in Nederland. Sinds 2012 is Shock Media onafgebroken FD Gazelle winnaar, hetgeen een extreem unieke prestatie is. Shock Media heeft hiermee langer dan een decennium van onafgebroken hoge groei waar gemaakt.