Updates voorkomen hacks

De laatste twee maanden horen we regelmatig weer over gehackte servers. Ook enkele van onze eigen klanten, die nog ergens een server hebben die niet bij ons in beheer is, is dit overkomen. De oorzaak? Een ernstige kernel bug in Linux uit begin augustus 2009, waarbij lokale gebruikers van het systeem root toegang kunnen verkrijgen.

Shock Media

Auteur

Maar dit is meestal niet de enige oorzaak, want eerst moet een hacker natuurlijk al toegang hebben als lokale gebruiker op het systeem. Toch is dit maar al te vaak simpel te verkrijgen, namelijk via onveilige scripts waar beveiligingslekken in zitten, zoals weblog, forum en andere scripts die niet up-2-date zijn, meestal geschreven in PHP. Bij diverse beveiligingslekken krijgen hackers de mogelijkheid om commando’s en programma’s uit te voeren op de server, dus ook een exploit om root toegang te krijgen op een server.

Vaak gebeurt dit doordat er geen tijd wordt vrijgemaakt voor het updaten van de software op de server of dat er niet voldoende kennis is om de software up-2-date te houden. Veel servers draaien bijvoorbeeld nog op een verouderde Debian (Sarge) of Fedora versie, waarvoor geen updates meer worden vrijgegeven. Een bug, zoals de eerder genoemde kernel bug, wordt hierdoor dus ook niet opgelost op zo’n server. Als dan ook niet goed wordt gelet op de beveiliging van bijvoorbeeld de PHP scripts, kan dit dus heel makkelijk tot een hack leiden. En uiteindelijk kost het dan meer tijd, expertise, moeite en dus ook geld om de gevolgen op te lossen, dan wanneer de updates netjes waren bijgehouden.

Veel van de servers onder ons beheer draaien op Linux Debian. Een aanzienlijk deel draait nog op Debian Etch, waarvoor momenteel nog wel security updates worden gemaakt maar in februari 2010 de updates voor stoppen. Daarom zijn wij al geruime tijd druk bezig met het updaten van alle servers onder ons beheer naar de nieuwe Debian Lenny. Dit wordt gedaan voor elke klant met een Service Level Agreement. Omdat een dergelijke update enkele minuten downtijd inhoud, nemen we dan ook met elke klant even persoonlijk contact op om te bespreken wanneer zo’n update het beste uitkomt.

Een gehackte server kan natuurlijk veel vervelende gevolgen hebben. De data kan op straat komen te liggen, data kan worden verwijderd of de server kan worden misbruikt voor bijvoorbeeld het versturen van spam of voor andere illegale activiteiten zoals het stelen van creditcard gegevens. Saillant detail hierbij is dat de eigenaar van de server in beginsel ook verantwoordelijk is voor deze illegale activiteiten met alle gevolgen weer van dien. Het is hoe dan ook altijd zeer vervelend en daarnaast zeer kostbaar om de situatie (als mogelijk) te herstellen. Ons advies als u uw software zelf beheerd: hou uw software nauwgezet up-2-date!

Hulp nodig, vragen of opmerkingen?

+31 (0) 546 - 714360

Meer actueel

Maak kennis met... Matthijs!

Hij is bijna 10 jaar geleden begonnen als student maar heeft zich ontwikkeld tot Head of Development. Hij is niet alleen een ervaren Developer met een talent voor analytisch programmeren, maar heeft ook bewezen handig te zijn in het compleet zelfstandig verbouwen van zijn eigen woning. Ik heb het natuurlijk over… Matthijs! In deze blog stel ik hem graag aan jullie voor.

Maak kennis met... Remon!

Met zijn zeer brede kennis en expertise is onze Head of Support al ruim 9 jaar een zeer waardevol lid van ons team en staat hij altijd klaar om onze klanten en onze collega's te helpen bij het oplossen van hun problemen. Ik heb het natuurlijk over… Remon! In deze blog stel ik hem graag aan jullie voor.

Shock Media LAN Olympics 2023!

Afgelopen vrijdag was het gelukkig weer zover, een nieuwe editie van onze zeer befaamde LAN-party! We hadden er allemaal enorm veel zin in en zijn dan ook druk bezig geweest met de voorbereidingen om er weer een onvergetelijke avond van te maken. En dat is zeker gelukt! Er is tot in de late uurtjes (of beter gezegd: vroege uurtjes) gegamed, gelachen, gegeten en genoten. Wie zal er deze keer vandoor zijn gegaan met de bekers?