
Maak kennis met... Ruben!
Ooit begon hij hier als stagiair, vervolgens vloog hij uit, maar uiteindelijk kwam hij toch weer terug in het Shock Media nest. Deze maand maken we kennis met Ruben! Ik stel hem graag aan jullie voor.
Sinds 2015 is Shock Media ISO27001:2013 en NEN7510:2011 gecertificeerd. Een zeer waardevolle toevoeging voor Shock Media en haar klanten, maar wat houdt zo’n certificering nou eigenlijk in?
Door de jaren heen zijn er wereldwijd verscheidende normen ontwikkeld voor systemen, producten en werkwijzen. Deze doorgaans verschillende normen, die specifiek per land werden ontwikkeld, hadden als gevolg dat landen verschillende eisen en richtlijnen hanteerden. Dit resulteerde in veel onduidelijkheden bij handel en overleg tussen landen. Om meer uniformiteit en duidelijkheid te creëren zijn ISO normen in het leven geroepen. In een ISO norm worden eisen gesteld waaraan een organisatie met al haar processen en procedures dient te voldoen. Wanneer een organisatie voldoet aan de gestelde eisen komt zij in aanmerking voor een ISO certificering. Echter, moet een organisatie hiervoor een streng certificeringstraject doorlopen wat wordt geleid door een erkende certificatie-instelling.
COO / Business Consultant
Shock Media gaat vanaf dag één zorgvuldig en vertrouwelijk om met informatie. Daarnaast zorgt Shock Media altijd voor een optimale beveiliging van informatie en de bijbehorende afgenomen diensten van haar klanten. Om dit ook feitelijk te kunnen aantonen heeft Shock Media besloten om zich te laten certificeren. In 2015 heeft Shock Media het certificeringstraject succesvol doorlopen en voldoet hierdoor met al haar processen, procedures en systemen aan de ISO270001 en de NEN7510 normering.
De certificeringen
De ISO27001 is de internationale norm voor informatiebeveiliging en omvat een scala aan eisen met betrekking tot het beheer van informatieveiligheidsrisico’s. Deze norm draagt zorg voor een uniform beleid waardoor er op een betrouwbare manier met informatie wordt omgegaan en dat de beschikbaarheid en integriteit van informatie te allen tijde wordt gewaarborgd.
De NEN7510:2011 is de Nederlandse norm voor informatiebeveiliging in de zorg en staat voor het waarborgen van de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van alle informatie die benodigd is om patiënten verantwoordelijke zorg te bieden. Door het behalen van de NEN7510 certificering toont Shock Media aan dat zij voldoet aan de wettelijke bepalingen voor patiëntengegevens en de wettelijke eisen rondom de informatiebeveiliging van het Elektronisch Patiënten Dossier. Doordat Shock Media is gecertificeerd voor deze norm wordt het voor zorginstellingen eenvoudig om ook uitbestede diensten te laten conformeren aan deze standaard.
Waarborging van de normen
Shock Media heeft een Security Officer aangesteld die toezicht houdt op de waarborging van de normen. De normen gaan namelijk veel verder dan alleen het nemen van praktische maatregelen zoals bijvoorbeeld security updates en firewalling. De normen focussen zich met name op de procedures, de organisatie, haar medewerkers en het continu verbeteren. Het gehele managementsysteem van een organisatie moet in lijn zijn met de eisen van de normen. Daarnaast moet het managementsysteem zo worden ingericht dat het op lange termijn effectief en efficiënt is, ook moet het mee kunnen veranderen bij interne en externe veranderingen. Shock Media zet dit managementsysteem ook in voor de continue verbetering van haar gehele dienstverlening.
Het managementsysteem
Om het managementsysteem vorm te geven heeft Shock Media het Plan-Do-Check-Act (PDCA) principe gebruikt, oftewel; plannen, uitvoeren, controleren en bijsturen. Middels deze methode wordt continue verbetering van informatieveiligheid gewaarborgd en verankerd in de gehele organisatie. In de ‘’Plan’’ fase wordt het managementsysteem ingericht. Hierbij worden potentiële risico’s en passend beleid in kaart gebracht. In de ‘’Do’’ fase wordt dit beleid geïmplementeerd en wordt de werking hiervan getoetst. In de ‘’Check’’ fase wordt de efficiency en effectiviteit van het managementsysteem getoetst en geëvalueerd. In de laatste fase, de ‘’Act’’ fase, worden eventuele noodzakelijke wijzigingen doorgevoerd die ervoor moeten zorgen dat het managementsysteem zo optimaal mogelijk functioneert.
In het verlengde van het PDCA principe worden elk jaar nieuwe informatieveiligheid doelstellingen gesteld, welke worden vormgegeven middels het SMART-principe (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden). Deze doelstellingen worden onder andere bepaald op basis van een risicoanalyse. Door het inventariseren van risico’s met betrekking tot informatieveiligheid worden alle mogelijke risico’s in kaart gebracht. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de wet- en regelgeving zoals die op dat moment van toepassing is. Het behalen en behouden van de certificeringen is dan ook geen eenmalig project, maar is een doorlopend proces in een organisatie. Enkele praktische zaken die bij ons voortvloeien uit het managementsysteem zijn:
De toegevoegde waarde
Het moge duidelijk zijn dat een certificering enerzijds veel inspanning vergt van een organisatie, maar dat het anderzijds een grote toegevoegde waarde heeft, zowel voor een organisatie zelf als voor haar klanten. Middels de ISO27001 en de NEN7510 certificering kan Shock Media haar klanten namelijk vertrouwelijkheid garanderen, waarbij (online) informatie alleen toegankelijk is voor de betreffende geautoriseerde personen. Daarnaast kan Shock Media garanderen dat de data en de bijbehorende omgeving van haar klanten op adequate wijze worden beveiligd en dat processen continue worden bewaakt en verbeterd.
Ooit begon hij hier als stagiair, vervolgens vloog hij uit, maar uiteindelijk kwam hij toch weer terug in het Shock Media nest. Deze maand maken we kennis met Ruben! Ik stel hem graag aan jullie voor.
Hij is begonnen als afstudeerder, maar draait inmiddels volledig mee in ons team als System Engineer. En daarvoor komt hij elke dag vanuit Doetinchem op en neer rijden. Ik heb het natuurlijk over… Alex! In deze blog stel ik hem graag aan jullie voor.
Wederom mag Shock Media zich FD Gazelle noemen! Voor het achtste jaar op rij behoort de Almelose managed hoster tot de snelstgroeiende bedrijven van Nederland. “Toen ik 21 jaar geleden met Shock Media begon, had ik niet durven dromen dat we deze enorme groei zouden doormaken,” vertelt Alain Götz, CEO van Shock Media. “Dat we voor het 8e jaar op rij FD Gazelle zijn is dan ook iets om enorm trots op te zijn.”