Interview met: Niek Wessels

Stage lopen, iedere student krijgt er mee te maken binnen zijn of haar studie! Ieder jaar verwelkomen wij verschillende stagiaires en afstudeerders binnen ons bedrijf. Benieuwd naar hoe onze huidige stagiair Niek het bevalt bij Shock Media? Lees dan vooral verder!

Vertel eens iets over jezelf

Ik ben Niek Wessels (21) en ik volg de opleiding Technische Informatica aan het Saxion in Enschede. Ik zit nu in mijn derde leerjaar en loop stage bij Shock Media sinds september. In het eerste jaar van mijn opleiding heb ik Elektrotechniek gevolgd. Hierna heb ik in het tweede jaar de richting Electrical Information Engineering gevolgd. Helaas miste ik bij Elektrotechniek het softwarematige werk, dus heb ik uiteindelijk de keuze gemaakt om over te stappen naar Technische Informatica. Ik ben ook van plan hier in af te studeren!

Hoe ben je bij Shock Media terecht gekomen?

Ik ben eens rond gaan kijken, ik begon eerst met een hele brede zoekopdracht. Dit leidde helaas niet tot het gewenste resultaat waarna ik eens specifieker ben gaan zoeken en heb gekeken naar bedrijven die zich richten op informatica.

Nu is Shock Media gespecialiseerd in Managed Hosting en serveroplossingen. Maar nadat ik contact had opgenomen met Shock Media kwam ik erachter dat het bedrijf haar eigen Research & Development team heeft, waar ik met mijn achtergrond goed terecht kon.

Dit bleek dan ook uit het sollicitatiegesprek, er lag een aantal interessante en uitdagende opdrachten klaar die dicht bij mijn eigen interesses liggen. Er is bij Shock Media altijd ruimte voor iemands eigen ideeën, interesses en groeimogelijkheden. Uiteindelijk zijn we samen tot de conclusie gekomen dat de opdracht met de focus op Software Development, en dan specifiek het automatiseren van de installatieprocedure van LARAGRID, het beste bij mij zou passen. 

Wat doe je nu precies voor je stage bij Shock Media?

Met deze stageopdracht focus ik mij op de automatisering van de installatieprocedure van LARAGRID. LARAGRID is een intern ontwikkelde software voor het opzetten en beheren van High Available public- en private clouds. Het is geclusterde software en maakt onder andere gebruik van een intern ontwikkelde gedistribueerde database voor het opslaan van metadata van virtuele machines en fysieke nodes.

Verder gebruikt het de open-source oplossingen QEMU voor het emuleren van machines en DRBD voor block-level replicatie van VM data. Dit maakt het mogelijk om eenvoudig Highly Available omgevingen op te zetten zonder daarbij gebruik te moeten maken van Shared Storage. De primaire doelen van LARAGRID zijn om het zeer fouttolerant, horizontaal schaalbaar en eenvoudig in gebruik te maken.

Op dit moment is LARAGRID uitgerold op honderden fysieke machines (nodes) van Shock Media en beheert het duizenden virtuele omgevingen (VMs). In de toekomst zal LARAGRID publiek uitgebracht worden als free-to-use software.

Ik ben bezig met het onderzoeken op welke manier ik het configuratie- en installatieproces van LARAGRID op een gebruiksvriendelijke manier kan automatiseren. Nu worden veel stappen in dit proces nog met de hand gedaan. Om dit te realiseren heb ik het project opgesplitst in een onderzoek- en prototypefase. Tijdens het onderzoek heb ik gezocht naar de mogelijkheden, pakketten, of tools die ik kan gebruiken tijdens het maken van prototypes voor een nieuwe installatieprocedure. Het tweede deel is het vervolgonderzoek. In het eerste deel ging het om zoveel mogelijk informatie, het vervolgonderzoek is een beschrijvend onderzoek. Hierin filter ik de informatie uit het vooronderzoek en bekijk wat nuttig is voor mijn stageopdracht. Ik ben dan nu ook vooral veel bezig geweest met het testen van tools en methodes die voortkwamen uit het vooronderzoek.

Het laatste onderdeel van mijn stageopdracht is het realiseren van prototypes. Tijdens de prototypefase ben ik voornamelijk bezig met het ontwikkelen van de prototypes voor een nieuwe installatieprocedure aan de hand van de tools en methodes die ik heb gevonden tijdens mijn onderzoek. Deze fase begint voor mij in november en ik heb er zin in om hier aan te beginnen!

Mijn stage kun je dan ook verdelen in twee fases, de eerste helft is onderzoek en de andere helft bestaat uit het realiseren van prototypes. De opdeling van deze stage vind ik erg interessant, je leert wat de beste methodologie is en dat je na het onderzoeken hetgeen wat je geleerd en bestudeerd hebt kan toepassen in de praktijk! 

Hoe ziet een dag voor je eruit bij Shock Media?

Een dag bij Shock Media kan voor mij erg verschillen! In de ochtend kom ik aan tussen 8 en 9 uur. De dag begint met een kop koffie drinken en even bijpraten met mijn collega’s. Om 9 uur hebben we met het team altijd een stand-up meeting, hierin bespreken we wat we de dag ervoor hebben gedaan en wat we diezelfde dag nog gaan doen. Hierna gaat iedereen verder met zijn eigen taken.

De laatste tijd ben ik natuurlijk veel bezig met mijn onderzoek, het verbeteren en voorbereiden van mijn werk. Af en toe heb ik een gesprek met mijn stagebegeleider binnen Shock Media om dieper in te gaan op waar ik nu mee bezig ben. Het grootste gedeelte van de stage is zelfstandig, maar als ik hulp nodig heb dan wordt dit natuurlijk aangeboden. Deze hulp komt niet alleen vanuit mijn team Research en Development, maar vanuit het hele Shock Team. Er is kennis in overvloed!

Tijdens de pauze ben ik regelmatig te vinden bij het dartbord, waar het er best fanatiek aan toe gaat! Iedereen luncht over het algemeen gezamenlijk, maar er zijn ook collega’s die graag even een rondje buiten lopen of een potje tafeltennis spelen.

De tweede helft van de dag hou ik me nu voornamelijk nog bezig met documentatie, presentaties en demonstraties. Als dit onderzoek klaar is gaan mijn dagen er natuurlijk heel anders uitzien. De gekozen tools en methodes worden dan uitgewerkt, er zal worden getest met de prototypes en deze worden dan natuurlijk gedemonstreerd!

Wat maakt werken bij Shock Media zo leuk?

Wat het voor mij leuk en interessant maakt om hier stage te lopen is voornamelijk de extra kennis die aanwezig is. Het team bestaat uit enthousiaste specialisten en ik krijg vanuit mijn collega’s dan ook veel nieuwe kennis mee. Dit zijn bijvoorbeeld onderwerpen die ik op school nog niet in mijn lesstof heb gehad! Daarnaast is de opdracht erg gericht op mijn eigen interesse en heb ik veel plezier in wat ik doe.

De leuke sfeer onderling maakt het ook erg aangenaam om te werken bij Shock Media. Ik vind het fijn dat er geen strikte verticale rangorde voelbaar is, iedereen is gelijk, je maakt vanaf dag een onderdeel uit van het team! Buiten het werk om zijn er nog zat andere activiteiten die het leuk maken zoals spontane barbecues tijdens de lunch of de LAN party. Daarnaast is het iedere laatste vrijdag van de maand “Bring your dog to work day” en neemt iedereen zijn hond mee naar kantoor. Aan het eind van die dag is er dan een borrel.

Is er in de tijd dat je bij Shock Media bent iets grappigs of bijzonders dat is voorgevallen?

Ik denk dat het niet heel vaak voorkomt, maar voordat ik mijn stage begon bij Shock Media heb ik eerst nog een maand vakantiewerk gedaan. Naar aanleiding van het sollicitatiegesprek was mijn interesse in het bedrijf nog groter geworden. Toen kwam ik op het idee om te vragen of ik in de zomerperiode voor mijn stage nog mee kon draaien. Dit vooral om alvast bekend te worden met het bedrijf en het team een beetje te leren kennen. Ik heb dit idee voorgelegd en het werd heel goed ontvangen!

Ik heb in deze maand gewerkt aan een project waarmee het mogelijk wordt om automatisch gegevens te verzamelen over alle fysieke hardware die Shock Media in haar datacenters heeft staan. De systemen verzamelen de informatie over de fysieke hardware en sturen deze naar een centrale locatie. Verder is er een koppeling met het administratiesysteem waardoor heel eenvoudig inzichtelijk wordt welke hardware waar aanwezig is en van welke leverancier deze hardware afkomstig is. Uiteindelijk heb ik dus een maand in de zomer aan een project gewerkt dat los staat van mijn stageopdracht. 

Welke tip zou je aan toekomstige stagiaires meegeven?

Mijn tip voor toekomstige stagiaires zou zijn: zorg dat je goed voorbereid bent en dat je duidelijk inzicht hebt in de opdracht. Daarnaast ben je op stage om te leren en een beter beeld te krijgen over het werk in de praktijk, houd daarom een logboek en reflectie bij. Zo kun je goed in de gaten houden hoe je stageproces verloopt, wat je hebt geleerd en waar je verbeter punten liggen. Zo kun je bekijken hoe je bent gegroeid vanaf het begin! Als laatste zou ik willen mee geven: laat je van je beste kant zien! Zorg dat je een goede indruk achterlaat naast stagiair ben je een vertegenwoordiger van het bedrijf op school!

Sta jij op het punt om stage te gaan lopen? En lijkt het je tof om dit bij Shock Media te doen? Neem dan contact met ons op! We hebben verschillende stage en- afstudeeropdrachten liggen. Mail ons naar vacatures@shockmedia.nl en wie weet tot snel!

Hulp nodig, vragen of opmerkingen?

+31 (0) 546 - 714360

Meer actueel

Kubernetes meetup #2

Na het succes van onze vorige meetup was het afgelopen week weer tijd om samen te komen en de Kubernetes-community in het oosten van het land verder te versterken. Ook deze keer stond onze bijeenkomst in het teken van kennisdeling. Wederom openden we onze deuren voor iedereen die interesse heeft in Kubernetes!

Maak kennis met... Bouke!

Of je nu een potje darts wil spelen, je voetbalvaardigheden wil testen in speedsoccer of samen wil proosten tijdens de vrijdagmiddagborrel: deze vrolijke salestopper is altijd van de partij. Grote kans dat je hem via een van onze kanalen al wel eens hebt gesproken. In deze blog stel ik jullie graag voor aan: Bouke!

Shock Media Kerstfeest 2023

Het kerstfeest van Shock Media is altijd één van de hoogtepunten van het jaar. Ook afgelopen kerstborrel was het niet anders. Met een sfeervolle locatie, heerlijk eten en de nodige dansmoves. Het was weer een avond om niet te vergeten!