Back-ups to de macht drie

Hoewel Murphy (zie de Wet van Murphy of eigenlijk de Wet van Bedrog) al een geruime tijd geleden bij ons bedrijf ontslagen is, komt deze hardnekkige en vooral niet echt populaire ex-collega toch zo nu en dan - onaangekondigd – langs om eens flink wat roet in het spreekwoordelijke eten te gooien.

Omdat wij alle systemen waarvan wij het beheer onder onze hoede nemen, proactief monitoren, trendgrafieken maken en regelmatig onderwerpen aan een grondige ‘checkup’, detecteren en verhelpen we vrijwel alle potentiële problemen voordat het problemen worden. Toch zullen er altijd problemen blijven ontstaan, die niet vooraf te voorkomen waren. Enkele voorbeelden van problemen die niet vaak proactief op te lossen zijn:

Spontane filesystem corruption (door software of hardware) waardoor data in extreme gevallen corrupt kan raken.

  • Zero-day exploits in gebruikte software waardoor hackers in extreme gevallen data zouden kunnen verwijderen.
  • Mensenlijke fouten waardoor data perongeluk word verwijderd.
  • Rampen en terrorisme.

De vraag die wij onszelf daarom regelmatig stellen is niet of een incident gaat plaatsvinden, maar altijd wanneer en hoe we op dat moment zo’n incident kunnen ondervangen. Deze conclusie heeft er tot geleid dat wij bijna paranoïde zijn geworden op het maken van goede backups en het redundant opslaan van data. Er zijn nooit teveel backups!

Hierboven staat een illustratie over hoe wij data in ons Xen-cluster opslaan en hier backups van maken. Om het voor minder technisch onderlegde mensen begrijpbaar te houden, zijn een aantal zaken versimpeld weergegeven. Data van onze klanten wordt op de fysieke server redundant opgeslagen d.m.v. hardware RAID, hiernaast word ook alle data realtime gerepliceerd naar een andere fysieke server, die als secundairy dient en eveneens met hardware RAID is uitgerust. Wanneer een fysieke server uitvalt, kunnen de virtuele systemen (die de data bevatten) eenvoudig op een ander fysiek systeem weer gestart worden. Hierdoor is de data van bijvoorbeeld een website, e-mail, database of applicatie al op 4 verschillende mediadragers realtime opgeslagen in het cluster.

Ook worden er dagelijks meermaals een mirror gemaakt van alle data naar een fysiek andere backup-server buiten het cluster die ook weer is uitgevoerd met hardware RAID. Deze data is hooguit enkele uren oud, maar niet realtime. Dit heeft als voordeel dat bij dataverlies door een menselijke fout of door een hacker, deze weer snel kan worden gerestored.

Deze data staat allemaal nog wel in hetzelfde datacentrum. Hoewel dit datacentrum zwaar beveiligd is tegen brand, braak, water en andere soorten rampen, is wanneer bijvoorbeeld een vliegtuig land op het datacentrum een potentieel probleem voor verlies van data. Hierom maken wij ook offsite backups naar een backup-server in een fysiek ander – geografisch gescheiden – datacentrum. Wederom is deze server uitgevoerd met hardware RAID.

Als laatste maken wij periodiek complete backups naar backuptapes die weer op een geografisch gescheiden locatie worden opgeslagen. Deze data is niet via een netwerk verbonden maar is volledig offline. Dit zorgt ervoor dat de data extreem veilig staat, echter niet makkelijk toegankelijk om te gebruiken voor recovery van data. Dit is dan ook alleen in extreme situaties een extra uitwijk mogelijkheid.

Alle data van onder andere onze shared hostingvirtuele servers maar ook diverse dedicated servers en dedicated clusters worden door het gebruik van hardware RAID, netwerk-replicate, onsite backups, offsite backups en offline backups in totaal 9 keer opgeslagen.

Hulp nodig, vragen of opmerkingen?

+31 (0) 546 - 714360

Meer actueel

De Shock Media LAN-party!

Afgelopen vrijdag was het weer zover: de Shock Media LAN-party De personeelsvereniging van Shock is altijd in voor het organiseren van een feestje. Een LAN-party is zonder twijfel het ultieme feestje voor IT’ers. En een feestje dat was het zeker! Zoals altijd waren er 3 competities waarin gestreden werd voor die felbegeerde wisselbekers!

A recap of our first meetup

Afgelopen donderdag hebben wij onze eerste meet-up georganiseerd om de Kubernetes community in het oosten van ons land te boosten. Deze meet-up stond in het teken van kennisdelen en connecties maken. Of je nu een doorgewinterde Kubernetes Engineer bent, overweegt om met Kubernetes aan de slag te gaan of de techniek gewoon heel interessant vindt, bij ons was je welkom.

Shock Media voor de 11e keer op rij FD Gazelle winnaar

Vandaag is bekend geworden dat Shock Media voor de 11e maal winnaar is van de FD Gazelle in de categorie middelgrote bedrijven, de prestigieuze prijs van het Financiële Dagblad voor de snelst groeiende bedrijven in Nederland. Sinds 2012 is Shock Media onafgebroken FD Gazelle winnaar, hetgeen een extreem unieke prestatie is. Shock Media heeft hiermee langer dan een decennium van onafgebroken hoge groei waar gemaakt.