76% bedrijven heeft geen functionele back-up

Symantec heeft een interessant onderzoek gedaan naar het backup en disaster recovery beleid van grote multinationals over de gehele wereld. Hiervoor hebben ze onderzoek gedaan bij 1700 bedrijven met 5000 personeelsleden of meer. De verwachting zou zijn dat juist bij dit soort bedrijven, de backup & recovery procedures goed voor elkaar zijn. Het onderzoek geeft echter een zeer schokkend resultaat…

Niels te Grotenhuis

Senior Solution Architect

Het eerste wat het onderzoek uitwijst is dat de overstap naar de nieuwe technologiën zoals virtualisatie en cloud computing, als gevolg heeft dat backup & recovery plannen niet meer voldoen. Doordat virtualisatie en cloud computing de omgeving ook complexer maken, is anticiperen hierop lastiger en kostbaarder. Uit het onderzoek blijkt dat maarliefst 60% van de virtuele servers bij deze bedrijven helemaal geen recovery plan hebben. Op het moment er in zo’n geval een probleem is en mogelijk honderden of duizenden werknemers niet kunnen werken, moet dan pas worden gekeken hoe het zou kunnen worden opgelost. Dit kost vaak onnodig veel tijd en helaas blijkt ook vaak dat het niet hebben van een recovery plan, als gevolg heeft dat de backups ook niet voldoende zijn. Wat ook blijkt is dat bij 44% van de virtuele servers er zelfs helemaal geen backups worden gemaakt. Dataverlies door hardware falen, menselijke fouten, software fouten of een hacker, is dus vaak definitief.

Van ongeveer 82% van de bedrijven die wel een disaster recovery plan hebben, controleren en testen deze dit plan minimaal 1x per jaar. Bij 40% van deze bedrijven blijkt echter uit de periodieke test dat het disaster recovery plan in zijn geheel niet of niet voldoende functioneerde.

Kortom, van de 1700 bedrijven, hebben slechts 680 bedrijven een recovery plan. Als we even voor het gemak er vanuit gaan dat bij de bedrijven die dit recovery plan nooit testen, het recovery plan net zo vaak functioneert als van de bedrijven die dit wel testen, dan blijven er slechts 408 bedrijven (dit is 24%) over die een redelijk veilig recovery plan hebben.

Een ander punt wat het onderzoek uitwijst is dat de grote voordelen die cloudcomputing en virtualisatie met zich mee brengt, zoals het relatief simpel maken van failover situaties, juist bij 55% van de onderzochte bedrijven als grootste probleem wordt gezien. Ze weten niet of de failover zal functioneren en hebben dit niet afdoende getest.

Het laatste interessante punt is dat de downtijd die ontstaat bij een probleem, gemiddeld 2.5 keer langer is dan wat men vooraf verwacht. De meeste downtijd die ontstaat blijken zaken te zijn waarop vooraf goed geanticipeerd had kunnen worden, zoals systeemupgrades (72%), stroomstoringen (70%), brand (69%), foutief beheer (64%), cyberattacks zoals hackers of DoS aanvallen (63%), medewerkers met spyware (63%) en dataverlies (63%). Natuurrampen, oorlog etc zijn ook bij een aanzienlijk deel van de deelnemers een oorzaak van downtijd (ongeveer 45%). Maar wat hier opvalt is dat de zaken die lastig te voorkomen zijn, minder vaak voor downtijd zorgt dan zaken die wel voorkomen kunnen worden.

Omdat het onderzoek multinationals betreft, is het lastig in te schatten hoe bijvoorbeeld het MKB dit geregeld heeft. Het geeft echter wel een tendens aan. Het maken van goede backups, een disaster recovery plan en het periodiek testen van deze zaken is vaak kostbaar, specialistisch werk en levert niet direct iets op. Ze zijn pas nodig op het moment er een probleem is en dat kan soms jaren uitblijven. Tot het te laat is….

Hulp nodig, vragen of opmerkingen?

+31 (0) 546 - 714360

Meer actueel

Maak kennis met... Matthijs!

Hij is bijna 10 jaar geleden begonnen als student maar heeft zich ontwikkeld tot Head of Development. Hij is niet alleen een ervaren Developer met een talent voor analytisch programmeren, maar heeft ook bewezen handig te zijn in het compleet zelfstandig verbouwen van zijn eigen woning. Ik heb het natuurlijk over… Matthijs! In deze blog stel ik hem graag aan jullie voor.

Maak kennis met... Remon!

Met zijn zeer brede kennis en expertise is onze Head of Support al ruim 9 jaar een zeer waardevol lid van ons team en staat hij altijd klaar om onze klanten en onze collega's te helpen bij het oplossen van hun problemen. Ik heb het natuurlijk over… Remon! In deze blog stel ik hem graag aan jullie voor.

Shock Media LAN Olympics 2023!

Afgelopen vrijdag was het gelukkig weer zover, een nieuwe editie van onze zeer befaamde LAN-party! We hadden er allemaal enorm veel zin in en zijn dan ook druk bezig geweest met de voorbereidingen om er weer een onvergetelijke avond van te maken. En dat is zeker gelukt! Er is tot in de late uurtjes (of beter gezegd: vroege uurtjes) gegamed, gelachen, gegeten en genoten. Wie zal er deze keer vandoor zijn gegaan met de bekers?